ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ Δ.Η.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ

Kλείνουν υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

του έγκριτου δημοσιογράφου Κώστα Καντούρη ( ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

 Βάζουν “λουκέτο” στη μοναδική υπηρεσία της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίασε αύξηση σε εξιχνίαση υποθέσεων της τάξης του 967%(!), με αποφασιστική συνδρομή στην εξάρθρωση διεθνών δικτύων παιδικής πορνογραφίας.
Το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, από τα λίγα που ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ αντιμετώπισης της διαδικτυακής εγκληματικότητας, αποφασίστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να καταργηθεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του σώματος στη Βόρεια Ελλάδα.
“Ενας πολίτης που ζει στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα ή και στη Λάρισα, πρέπει πλέον να απευθύνεται στις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος της Αθήνας”, παρατηρούν μιλώντας στη “Μ” αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ήδη και επισήμως εξέφρασαν στην ηγεσία τις έντονες αντιρρήσεις τους για την κατάργηση του πλέον νευραλγικού τμήματος που αποφασίστηκε.
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο τμήμα ενισχύθηκε πρόσφατα και ειδικότερα πριν ένα μήνα τοποθετήθηκαν στις τάξεις του δύο υπάλληλοι ειδικών καθηκόντων (προγραμματιστές), οι οποίοι προσελήφθησαν με ειδική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι υπηρεσίες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, με την αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε και ήδη υπογράφηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, συγκεντρώνονται όλες στην πρωτεύουσα, οι αστυνομικοί της οποίας καλούνται να καλύψουν μία περιοχή από την Ορεστιάδα έως τη Ρόδο.
“Αυτό είναι και ανθρωπίνως και τεχνικά αδύνατο να γίνει”, τονίζουν αστυνομικοί. Αντίθετα, μέχρι σήμερα το τμήμα της Θεσσαλονίκης καλύπτει τις υποθέσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας, από τα Ιωάννινα, μέχρι τον Εβρο.

571 υποθέσεις μέσα στο 2010
Αυτό που έχει προκαλέσει δυσμενή σχόλια είναι πως η απόφαση για το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος ελήφθη σε μία εποχή, που παρουσιάζει διαρκή αύξηση εξιχνιάσεων υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι πως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, οι αστυνομικοί του χειρίστηκαν 59 υποθέσεις και σήμερα ο αριθμός αυτός έφτασε τις 571 υποθέσεις, μέσα στο 2010.


“Σφυροκόπημα” και 58 συλλήψεις

Μόνον φέτος έγιναν 58 συλλήψεις για τις αυτόφωρες υποθέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν περιπτώσεις πορνογραφίας με θύματα ανήλικους. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών, το τμήμα συμμετείχε στην “επιχείρηση σφυροκόπημα”, που οργανώθηκε πανευρωπαϊκά και στο πλαίσιο αυτής έγιναν 58 έρευνες και δέκα συλλήψεις. Αξιωματικοί χαρακτήριζαν ουσιαστικά τα αποτελέσματα σε υποθέσεις που αποκαλύφτηκαν μέσω του διαδικτύου από τους προγραμματιστές - αστυνομικούς, όπως αποτροπές αυτοκτονιών, αλλά και εξιχνίαση τοπικών “δικτύων” παιδικής πορνογραφίας, ακόμη και διακίνηση κλοπιμαίων από το διαδίκτυο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος ασκούνται έντονες πιέσεις να μην απογυμνωθεί η Θεσσαλονίκη από την έρευνα τέτοιων υποθέσεων, οι οποίες αυξάνονται. Αλλωστε το θέμα έφεραν και στη Βουλή με “βροχή” ερωτήσεων βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη Βόρεια Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ,ΩΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ΕΠΙΤΕΛΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ , ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΟΝ ΓΝΗΣΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΗ ΧΑΡΙΣΗ !!!!!
    ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή