ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Διαρροές εγγράφων και Κυπριακό


Αργά ή γρήγορα ολόκληρο το περιεχόμενο των διαρρευσάντων εγγράφων που αφορούν το Κυπριακό θα γίνει ευρέως γνωστό. Προς το παρόν, από όσα λέχθηκαν και γράφτηκαν μέχρι τώρα είναι εύκολο να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα, τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώνουν ό,τι από καιρό διαφαινόταν:
Όλη η προσπάθεια για μια λύση «…από τους Κυπρίους, για τους Κυπρίους», ήταν μια χίμαιρα, στο κυνήγι της οποίας καλοπροαίρετα πλην αφελώς δεχτήκαμε να εμπλακούμε, με την προσδοκία της ανανέωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος που είχε εξασθενήσει μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν-Τσέινι. Η πορεία, όμως, ενός έτους συνομιλιών απέδειξε ότι η επιλογή να επιμείνουμε με σθένος στην ικανοποίηση των δίκαιων απαιτήσεών μας για τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και έναρξη απομάκρυνσης των εποίκων, έπρεπε να είχε τεθεί ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή πραγματικά ελεύθερων, ‘ Κυπριακών’ διαπραγματεύσεων και ως όρος για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είχαμε και έχουμε ένα ξεκάθαρο έρεισμα που εκπορεύεται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Η.Ε. και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Και δεν εννοούμε, ασφαλώς, τα μαγειρεμένα στη σάλτσα της ‘εποικοδομητικής ασάφειας’ σκευάσματα περί πολιτικής ισότητας και διζωνικής, δικοινοτικής, διχοτομικής (συν) ομοσπονδίας, αλλά από όλα εκείνα που προηγήθηκαν και δεν παραγράφονται, όσα χρόνια κι αν περάσουν κι όσοι Ανάν, ή Χάνεϊ, ή Πάσκο, ακόμα και Ντάουνερ τα περιφρονήσουν, για να απαλλάξουν τον περιφερειακό κέρβερο της υπερατλαντικής υπερδύναμης από τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει σε βάρος της χώρας μας.
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, οι μάσκες θα πέσουν και το παρασκήνιο που στήθηκε για τα μάτια της Αϊσές θα αποκαλυφθεί, όχι για να δικαιώσει τις ‘Κασσάνδρες’όπως αυτάρεσκα και αστόχαστα δηλώνουν οι υπεραισιόδοξοι Ανανιστές, αλλά για να αφυπνίσει και τους πλέον αδιάφορους ή παραπλανημένους. Για να αντιληφθούν (πρέπει, επιτέλους να το αντιληφθούν) πως ο ιστός που απλώθηκε και σε αυτή τη δήθεν ευγενή και αμερόληπτη προσπάθεια διακανονισμού του Κυπριακού, υφάνθηκε από διπλωμάτες και επαΐοντες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ούτε αμερόληπτα δρουν, ούτε αυτόβουλα σκέπτονται.
Θα αποτολμήσουμε να προβλέψουμε ότι μέσα από τα έγγραφα ίσως να μην αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα αντιληπτά από τον εντελώς απαίδευτο πολίτη. Μολαταύτα, είναι πιθανό να διαπιστώσουμε αβίαστα εκείνο που κατά συρροή γράφτηκε και λέχθηκε για την αντικειμενικότητα των μεσαζόντων και των εργοδοτών τους. Ό,τι, δηλαδή, το όλο εγχείρημα της νέας προσπάθειας εξεύρεσης λύσης δεν στόχευε ποτέ να προωθήσει το δίκαιο και το νόμιμο στο Κυπριακό, αλλά να εμπεδώσει προς πάσα κατεύθυνση την άποψη πως η Τουρκία δεν είναι μέρος του προβλήματος, στρέφοντας τις πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαλλακτική κυβέρνησή της για επίτευξη ενός διακανονισμού, που ελάχιστα ή καθόλου θα διαφέρει από εκείνον που είχε απορριφθεί το 2004 από το 76% των Ε/κ.
Τι πρέπει, λοιπόν, να πράξει η κυβέρνησή μας, είναι το ερώτημα. Κατ’ αρχή, θα πρέπει να συγκαλέσει μια ομάδα έγκριτων εμπειρογνωμόνων - όπως αυτούς που διαθέτει στο παρασκήνιο η πολυπληθής ομάδα των μεσολαβητών - η οποία να μελετήσει τα έγγραφα που, υποθέτουμε, ήδη κατέχει το Προεδρικό (είναι τραγικό να τα κατέχουν δημοσιογράφοι και να μην τα εξασφάλισε ήδη η ΚΥΠ ή το ΥΠΕΞ). Αφού παραλάβει τα συμπεράσματα αυτής της ομάδας και τα αξιολογήσει, οφείλει να πάρει τις αποφάσεις της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την υπόλοιπη ηγεσία του τόπου, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και όλους τους συμμάχους της. Και, κυρίως, το λαό, που αγωνιά και υπομένει, μετρώντας το μπόι και τη σοφία των ηγετών του.
Ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, δεν πιστεύω να μάθουμε ποτέ, ούτε και το γιατί και το τώρα της υπόθεσης αυτής. Οι κυβερνώντες ας προβληματιστούν λίγο και επί τούτου.
Ο Τουρκικός Τύπος συντηρεί το θέμα της διαρροής των απόρρητων εγγράφων του ΟΗΕ, αποδίδοντας στη κυπριακή ΚΥΠ την όλη επιχείρηση στο ξενοδοχείο Holiday Inn πριν ένα χρόνο ακριβώς, η οπoία έχει χαρακτηρισθεί ως η μεγαλύτερη υπόθεση κατασκοπείας στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, “εμφανίσιμος” Ελληνοκύπριος πράκτορας προσέγγισε και παγίδευσε τη Sonja Bachmann, βοηθό του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Alexander Downer. Αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη της, ο πράκτορας απέσπασε τους κωδικούς e-mail από τον ηλεκτρονικό της υπολογιστή και υπέκλεψε 15 φακέλους που με την μορφή PDF περιείχαν 6.500 σελίδες με πρακτικά από συνομιλίες διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα πάντα με τη τουρκική εφημερίδα, η ΚΥΠ διέρρευσε τα έγγραφα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος που ανήκει στον Κώστα Βενιζέλο, οικογενειακό φίλο του Γιώργου Ιακώβου, για να “πιέσει τους Τουρκοκύπριους και τον Downer” ενώ “η εφημερίδα Φιλελεύθερος για να συσκοτίσει την πηγή της διαρροής δημοσίευσε τα κλεμμένα έγγραφα με την υπογραφή του ανταποκριτή της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη”. Μεταξύ των εγγράφων που υποκλάπηκαν ήταν και οι συνομιλίες του Αlexander Downer με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αhmet Davutoglu και τον T/K ηγέτη Μehmet Ali Talat και του ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon με τους Abdullah Gul, Recep Tayyip Erdogan και Κώστα Καραμανλή.

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου