Ξένη Δημοσίευση ****

Σημείωση ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ : <<Τούρκοι -Μογγόλοι - Δολοφόνοι >>


Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη (9-10 Μαρτίου) επισκιάζει τις -συνηθισμένες- επαφές που θα έχει μεθαύριο Τρίτη στην Αθήνα. Η παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου στη συγκεκριμένη περιοχή έρχεται στον απόηχο του μπαράζ διαδηλώσεων στο ψευδοκράτος εναντίον της πολιτικής Ερντογάν (κυρίως στις περικοπές σε μισθούς) και ενδέχεται να αξιοποιηθεί από την Αγκυρα ως αντίβαρο. Δηλαδή, να εξελιχθεί σε επίδειξη «ευαισθησίας» προς τους μουσουλμάνους, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει η τουρκική κυβέρνηση τις αρνητικές εντυπώσεις από τις πατερναλιστικές παρεμβάσεις Ερντογάν έναντι των Τουρκοκυπρίων.
Στο επίσημο πρόγραμμα, το κομμάτι της επίσκεψης Νταβούτογλου από την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι την Πέμπτη χαρακτηρίζεται «ιδιωτικό». Ωστόσο, προβλέπεται να περάσει από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή (με στάση και στο τουρκικό προξενείο), την Ξάνθη, να διανυκτερεύσει στην Καβάλα και να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, από όπου και θα επιστρέψει στην Αγκυρα. Τουρκικές πηγές έλεγαν ότι «δεν προβλέπονται ραντεβού» στη Θράκη, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι, αφού περπατήσει στην αγορά, θα κάνει «πέρασμα» από το τζαμί ή από τη μουφτεία σε κάθε πόλη. Εκπληξη θα είναι, αν δεν τον επισκεφτούν στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει στην Καβάλα οι γνωστές τοπικές επιτροπές... Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο, το οποίο στεγάζεται δίπλα στο σπίτι όπου έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και ραντεβού με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη.
Επισήμως, σε μία χρονική στιγμή που σηματοδοτεί το άνοιγμα της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, εν όψει των εκλογών στις 30 Ιουνίου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται για να ανταλλάξει με την ελληνική κυβέρνηση «απόψεις επί των πρόσφατων εξελίξεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα». Αθήνα και Αγκυρα παρακολουθούν στενά και προβληματίζονται για τις δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που παίρνουν τη μορφή «ντόμινο», ενώ είναι δεδομένες οι διαφορές στις προσεγγίσεις και στα στρατηγικά συμφέροντα των δύο πλευρών.
Διαδηλώσεις στο ψευδοκράτος
Συναγερμός έχει σημάνει στην Αγκυρα, έπειτα από τη νέα μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την τουρκική πολιτική στο ψευδοκράτος, που έγινε την περασμένη Τρίτη στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη σε όγκο -με 50.000 Τουρκοκυπρίους να ξεχύνονται στους δρόμους- αλλά η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται θορυβημένη κυρίως για το περιεχόμενο και τη συνθηματολογία της διαμαρτυρίας. Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι διαδηλωτές ήταν ότι διεκδικούν το δικαίωμα «αυτοδιαχείρισης» του ψευδοκράτους. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί, όμως, ο σχολιασμός από μερίδα του τουρκικού Τύπου (όπως η ευρείας κυκλοφορίας «Χουριέτ»), που αναφέρει ότι ακόμη και ο Ραούφ Ντενκτάς (!) δήλωσε πως θα ήθελε να λάβει μέρος στο συλλαλητήριο, όπου εθεάθη μεταξύ άλλων η σύζυγός του...
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ-  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ>>