ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ : ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ !!!Η λουτροθεραπεία πρόδρομος των σύγχρονων spa


Αν πιστεύετε,  πως τα σημερινά spa είναι αποκλειστική απόλαυση της εποχής μας , έχετε λάθος . Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όπως και οι Ρωμαίοι , απολάμβαναν και χαλάρωναν τακτικά  , στα… spa της εποχής τους .

Για να ακριβολογούμε η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Ο πρώτος παρατηρητής των πηγών με θεραπευτικές ιδιότητες ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος (484-410 π.Χ.) που πρώτο-σύστησε τα ιαματικά λουτρά. Ο Ιπποκράτης από την Κω όμως, ήταν εκείνος που θεωρήθηκε δίκαια και ουσιαστικά, ο πατέρας της υδροθεραπείας αφού με τις έρευνες του είχε πάρει το θέμα πιο… ζεστά .
Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο χρόνο για να καταλάβουμε πως φτάσαμε στα σημερινά πολυτελή , άνετα κι ευχάριστα σύγχρονα spa. Μπορεί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, να έγινε ιδιαίτερη χρήση των ιαματικών πηγών , αρκετοί όμως ήταν κι εκείνοι  που βρήκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υδροθεραπεία και την ιαματική λουτροθεραπεία κατά τους βυζαντινούς χρόνους.
Στη χώρα μας , και συγκεκριμένα το 1918  , δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ειδική υπηρεσία ιαματικών πηγών,  στο τότε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το  1936, οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας τέθηκαν στην αρμοδιότητα του τότε Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Από το 1950 έως σήμερα, ο εν λόγω τομέας υπάγεται στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού .






Η χώρα μας  μία από τις πλουσιότερες σε φυσικές πηγές.
Πηγαία νερά αναβλύζουν στην ελληνική επικράτεια σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Οι περισσότερες πηγές βρίσκονται στα νησιά και μάλιστα σε 229 σημεία. Ακολουθούν : η Στερεά Ελλάδα με 165 πηγές, η Μακεδονία με 115, η Πελοπόννησος με 114, η Θεσσαλία με 57, η Ήπειρος με 56 και η Θράκη με 25 φυσικές πηγές.
Περιοχές με εξαιρετικές ιαματικές πηγές
Οι  πιο σημαντικές ιαματικές πηγές στη χώρα μας είναι : το Λουτράκι  ,τα Λουτρά Υπάτης , που βρίσκονται στο κέντρο της Φθιώτιδας,  
, τα Καμένα Βούρλα, η Αιδηψός που είναι από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας με ιστορία 20.000 ετών, οι Θερμοπύλες , η Βουλιαγμένη, η Θέρμη Μυτιλήνης, η Ικαρία και τα Μέθανα, τα οποία συνιστώνται σε ανθρώπους με ρευματικές, γυναικολογικές, δερματικές και κυκλοφορικές παθήσεις, καθώς και νεφρικά προβλήματα.


Γνωρίζετε ότι :
Ο όρος Spa αποτελεί συντόμευση της λατινικής έκφρασης «sanus per  acqua», δηλαδή «υγιής μέσω νερού».
Spa, επίσης, ονομάζεται μια μικρή πόλη στο Βέλγιο, της οποίας οι θερμές πηγές ανακαλύφθηκαν από τους Ρωμαίους και χρησιμοποιήθηκαν από τους στρατιώτες για θεραπεία των πονεμένων μυών τους, των τραυμάτων τους ή ακόμη και για να αποφορτιστούν από την πίεση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου