ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Οικονομική κρίση κι άγχος.

"ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ". To No 1 Αρθρογραφικό Blog !!! Είμαστε ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ-ΕΓΚΥΡΟΙ ασκούμε ΑΙΧΜΗΡΗ και ΚΑΥΣΤΙΚΗ καλοπροαίρετη κριτική !!! Δύναμη μας;;;;Εσείς !!!


Valia Elliniadi - Ψυχολόγος



Οι Έλληνες το έχουν ρίξει στα ηρεμιστικά !!!!!!
Στη Μεγάλη Βρετανία , όπου σε σχέση με την Ελλάδα , η οικονομική  κρίση είχε μικρότερο αντίκτυπο, 
πραγματοποιήθηκε έρευνα διάρκειας 12 μηνών !!!!!
Η έρευνα  εστιάστηκε στην απόδοση και την ψυχολογική κατάσταση των Βρετανών εργαζομένων!!!!


 Αποτελέσματα έρευνας: 

- Ένας στους έντεκα Βρετανούς πάσχει από υπερβολικό άγχος και στρες, ενώ ήδη σε ποσοστό 7% του πληθυσμού οι γιατροί θεώρησαν ότι δεν είχαν άλλη λύση από το να γράψουν συνταγές για ψυχοφάρμακα.
- Οι υπερβολικές ώρες εργασίας, το γεγονός ότι δούλευαν και το γεγονός των εξαντλητικών ωραρίων  υπό το φόβο μιας απόλυσης.   -Ένας στους πέντε εργαζόμενους λόγω της ψυχολογικής πίεσης, απέκτησε μετέπειτα παθολογικά προβλήματα υγείας, που δεν του επιτρέπουν να εργαστεί εξίσου αποτελεσματικά όσο στο παρελθόν.
-Επίσης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους λόγω του υπερβολικού άγχους που αισθάνεται στο χώρο εργασίας του, δεν μπορεί πια καθόλου να αποδώσει.




Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρις χειρότερη κι όσο πάει αυξάνεται!!!
Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών

Την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αντικατοπτρίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τις επιπτώσεις και τα συμπτώματα της κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας στην ψυχική υγεία των πολιτών.
Η έρευνα υπό την ευθύνη του ψυχιάτρου και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βενετσάνου Μαυρέα, του Επίκουρου Καθηγητή Πέτρου Σκαπινάκη και του γιατρού Στέφανου Μέλλου, πραγματοποιήθηκε μόλις σε 5000 άτομα ηλικίας 18 έως 74 ετών, όμως αναδεικνύει τις επιπτώσεις που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει καθημερινά.
Τα πρώτα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν τις ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που προκαλεί η οικονομική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ποσοστό 22% των ερωτηθέντων που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εμφανίζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, με το ποσοστό αυτό να διπλασιάζεται για τους άνεργους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι άνεργοι παρουσιάζουν 2,5 φορές περισσότερα αυτοκτονικά συμπτώματα, το 17% των γυναικών εμφανίζει συμπτώματα ήπιας κλινικής βαρύτητας, το 3% κατάθλιψη, το 4,2% διαταραχή άγχους, το 3% σημαντικές φοβίες, ένα 2% διαταραχή πανικού και το 1,7% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Μιλώντας στο ITV ο Αντιπρύτανης Βενετσάνος Μαυρέας υπογράμμισε πως η συνεχής ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της σημερινής συγκυρίας.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα που μάλιστα θα παρουσιαστεί στο επικείμενο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής είναι η περιορισμένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα, το 75% όσων εμφανίζουν υψηλή ψυχοπαθολογία δεν κάνουν χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είτε γιατί δε γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, είτε γιατί φοβούνται το στίγμα της ψυχικής διαταραχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 50% περίπου όσων αντιμετωπίζουν ψυχοπαθολογικά προβλήματα δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν για τα συμπτώματά τους, ακόμη και σε κάποιον παθολόγο για την αντιμετώπιση των παθολογικών προβλημάτων.
Βέβαια ο κ. Μαυρέας αναγνώρισε πως τα μειωμένα ποσοστά χρήσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα μας οφείλονται και στην άνιση κατανομή τους στο σύνολο της περιφέρειας.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη η στροφή όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όπως σημείωσε ο κ. Μαυρέας το 19% των ανδρών περίπου σημειώνει πως καταναλώνει πολύ αλκοόλ. Το ποσοστό αλκοολισμού ανέρχεται περίπου στο 4% για τους άνδρες, αριθμός υψηλός συμπλήρωσε.
Ζητείστε βοήθεια
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα η εμπειρία άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, δείχνει πως σε ανάλογες καταστάσεις όσοι αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές στρέφονται προς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για βοήθεια. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας.
Βέβαια, η συνεχής αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική κρίση αναμένεται να εντείνει τα ψυχοπαθολογικά προβλήματα, σε μέρος του πληθυσμού.
Ο κ. Μαυρέας κάλεσε όσους αναγνωρίζουν ανάλογα προβλήματα στον εαυτό τους ή στους οικείους τους να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια. Στα Γιάννινα κανείς μπορεί να απευθυνθεί τόσο στα εξωτερικά ιατρεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα», όσο και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρέα το να ζητήσει κανείς βοήθεια δεν σημαίνει πως αντιμετωπίζει κάποια βαριά μορφή ψυχικής διαταραχής, ενώ η παρακολούθηση από κάποιον ειδικό δεν συνεπάγεται και νοσηλεία. Δυστυχώς όμως και στις μέρες μας συνεχίζει να υπάρχει το στίγμα για τις ψυχικές διαταραχές, κατέληξε.

Πηγές : Πανεπιστήμιο Ιωαννινων 
           Εφημερίδα '' Ανεξάρτητος" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου