ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη η Εγνατία Οδος

Bike for Life means ...cycling for all !!! Το ταξίδι ξεκίνησε... Καλώς Ορίσατε


Στην ουσία πρόκειται για μία έρευνα που προσδιορίζει τους σημαντικούς τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος στη Ζώνη Επιρροής της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι είναι προσπελάσιμοι, μέσω κάποιου κόμβου του αυτοκινητόδρομου και ειδικότερα τη θέση, τη χρονοαπόσταση από τον πλησιέστερο κόμβο, τον αριθμό των επισκεπτών στους χώρους αυτούς και τη συνολική τουριστική κίνηση ανά νομό.

Η σκοπιμότητα της έρευνας έγκειται στη γνώση των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού στην προσπελασιμότητα των τουριστικών τόπων και κατά συνέπεια στην ανάδειξη των τουριστικών πόρων της περιοχής επιρροής του άξονα.

Οι τόποι τουριστικού ενδιαφέροντος (Δείκτης SET O8) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της επίβλεψης έχουν κατηγοριοποιηθεί, σε 5 τύπους: τύπος 1 «αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία, ιστορικοί τόποι», τύπος 2 «οικισμοί – πόλεις (χαρακτηρισμένοι ή με αξιόλογη πολιτιστική ή τουριστική υποδομή)», τύπος 3 «φυσικοί τόποι», τύπος 4 «παραθεριστικοί τόποι», τύπος 5 «πολιτιστικές εκδηλώσεις – θρησκευτικός τουρισμός».




Τα κριτήρια αξιολόγησης των τόπων ανά κατηγορία είναι τα εξής:


Για τους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία & ιστορικούς τόπους
1. Η ένταξη στον Κατάλογο UNESCO
2. Η ύπαρξη υποδομών επισκεψιμότητας
3. Διαθέσιμα στοιχεία δυναμικότητας



Για τους οικισμούς-πόλεις
1. Η θεσμ/μένη προστασία (παραδοσιακοί οικισμοί)
2. Η ύπαρξη πολιτιστικών υποδομών
3. Η ύπαρξη υποδομών φιλοξενίας



Για τους φυσικούς τόπους
1. Η θεσμοθετημένη προστασία (Ramsar, Natura, Corine, εθνικοί δρυμοί, ΤΙΦΚ )
2. Η ύπαρξη υποδομών οικοτουρισμού
3. Η ύπαρξη υποδομών φιλοξενίας



Για τους παραθεριστικούς τόπους
1. Θεσμοθετημένοι υποδοχείς
2. Πληθυσμιακά δεδομένα
3. Η ύπαρξη τουριστικών υποδομών φιλοξενίας



Τόποι πολιτιστικών εκδηλώσεων θρησκευτικού τουρισμού
1. Αν είναι εθνικής εμβέλειας
2. Η ύπαρξη μόνιμων υποδομών
3. Η ύπαρξη τουριστικών υποδομών φιλοξενίας




Με βάση την παραπάνω διαδικασία εντοπίστηκαν 108 τόποι στην Ήπειρο, 89 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 129 στην Κεντρική Μακεδονία, 35 στη Δυτική Μακεδονία και 118 στη Θεσσαλία.

Για την επιλογή των περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν κυκλοφοριακές μετρήσεις, ώστε ο αριθμός τους να μην ξεπερνά το καθορισμένο από την προκήρυξη συμβατικό αντικείμενο (50 – 60 θέσεις), συντάχθηκε πίνακας χαρακτηριστικών-κριτηρίων, ώστε να είναι δυνατή η συγκριτική αξιολόγησή τους ανά Περιφέρεια, και να διασφαλίζεται η χωρική αναλογικότητα (10- 15 ανά Περιφέρεια). Τελικά, επιλέχθηκαν 69 τόποι τουριστικού ενδιαφέροντος για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν κυκλοφορικές μετρήσεις, ενώ έρευνα για στοιχεία δυναμικότητας πραγματοποιήθηκε για το σύνολο των εντοπισθέντων τουριστικών προορισμών.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους περιλαμβάνονται σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, τα εξής: Οι αρχαιολογικοί χώροι Δωδώνης, Πεστών, Γόρμου, Κασσώπης και Νικόπολης, η Παναγία Μολυβδοσκεπάστης, το Νεκρομαντείο Αχέροντα, το Μουσείο Νικόπολης, ο Βυζαντινός Ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας, ο Ναός Αγίου Βασιλείου Αγοράς Άρτας, το Γεφύρι της Άρτας, το Μικρό Θέατρο Αμβρακίας και ο Ναός Απόλλωνα Πυθίου Σωτήρα στην Άρτα.

Στους οικισμούς - πόλεις με πολιτιστικές υποδομές περιλαμβάνονται το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Βυζαντινό Μουσείο στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, το Πνευματικό Κέντρο «Λαζαρίδη» στο Κουκούλι, το Λαογραφικό Μουσείο και η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, το Ιστορικό Μουσείο στο Νησί, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας και Ηγουμενίτσας και το Ιστορικό Μουσείο «Σκουφά» στην Άρτα.

Στους παραθεριστικούς τόπους περιλαμβάνονται οι παραλίες Πάργας, Συβότων και Πρέβεζας.
Στους φυσικούς τόπους περιλαμβάνονται η Χαράδρα Κουβαρά, η Λίμνη Ζαραβίνα, τα Στενά Ποταμού Καλαμά, η Κοιλάδα Ποταμού Γορμού, τα Κέντρα Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, Βωβούσας, Μηλέας, Μεσοβουνίου και Μετσόβου, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Κόνιτσα, το Σπήλαιο Περάματος, η Λίμνη Παμβώτιδα, η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, το Χιονοδρομικό Μετσόβου, το Φαράγγι Αράχθου, τα Σπήλαια Ανεμότρυπα στα Πράμαντα και Ασπροχάλικου στη Φιλιππιάδα, τα Έλη Παλαιοκάστρου και Καλοδικίου, τα Νησάκια Συβότων, η Χερσόνησος του Δρέπανου, τα Δέλτα των ποταμών Αχέροντα, Λούρου και Αράχθου, η Λίμνη Ζηρού και ο Υγροβιότοπος Αμβρακικού.
Στους τόπους με ενδιαφέρον λόγω πολιτιστικών εκδηλώσεων και θρησκευτικού τουρισμού περιλαμβάνονται το Θέατρο της Αρχαίας Δωδώνης, ο Ποταμός Αώος λόγω των αθλητικών αγώνων, το Σούλι για τις εκδηλώσεις μνήμης και η Πρέβεζα για τα Νικοπόλεια και το γυναικείο καρναβάλι.
Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες, όπου περιγράφονται οι συντεταγμένες των τόπων ειδικού ενδιαφέροντος, οι πλησιέστεροι κόμβοι, αποστάσεις και χρόνος διαδρομής, καθώς και στοιχεία για την επισκεψιμότητα, όπου υπάρχουν.