ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Γρεβενά, παραδοσιακό σκηνικό σε άσπρο φόντο….

Γρεβενά, παραδοσιακό σκηνικό
σε άσπρο φόντο…


Τα Γρεβενά αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όποιον τα επισκέπτεται πρώτη φορά. Η αλπική φύση της περιοχής, η παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης και των γύρω χωριών και οι πληθώρα επιλογών που προσφέρουν τα καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Τα Γρεβενά είναι ένας τόπος με αναρίθμητες φυσικές ομορφιές, στον οποίο ποτέ κανείς δεν πλήττει. Κατέχει μια προνομιακή γεωγραφική θέση και αποτελούν ιδανικό τόπο για χειμερινές κυρίως αποδράσεις.



Συγκεκριμένα, βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και συνορεύουν βόρεια και ανατολικά με τον νομό Κοζάνης, νοτιοδυτικά με το νομό Λάρισας, δυτικά με το νομό Ιωαννίνων και βορειοδυτικά με το νομό Καστοριάς.

Τα Γρεβενά είναι ένας από τους νεότερους διοικητικά νομούς της Ελλάδας. Συγκροτήθηκε το 1964 με την απόσπαση της επαρχίας Γρεβενών από τον νομό Κοζάνης και του δήμου Δεσκάτης και των κοινοτήτων Δασοχωρίου και Παρασκευής από τον νομό Λάρισας. Σήμερα, περιλαμβάνει την ομώνυμη επαρχία Γρεβενών στην οποία εγγράφονται 8 δήμοι και 7 κοινότητες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς ιδρύθηκε η πόλη των Γρεβενών. Το γεγονός ότι η περιοχή αποτελούσε πέρασμα στρατευμάτων από την Κάτω Μακεδονία και την Ορεστιάδα προς την Ήπειρο και την Θεσσαλία είχε σαν συνέπεια τις συνεχείς καταστροφές, με αποτέλεσμα για πολλούς αιώνες να μην υπάρχει ούτε μια απλή ιστορική αναφορά στην πόλη.

Πάντως, η νεολιθική κατοίκηση στην περιοχή χαρακτηρίζεται από τις μετακινήσεις των πληθυσμών, ενώ οι οικισμοί αυτής της περιόδου είναι κατά κανόνα μικροί και τους συναντάμε στην Ανατολική Πίνδο. Εκεί, έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και οχυρώσεις που ανάγονται στους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους αλλά και στις νεότερες περιόδους της ιστορίας.