ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Θέλω να αποδράσω στην ανεξερεύνητη φύση!

Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Θαυμάζω τον άνθρωπο που μεγαλούργησε σε μια άγρια και άγνωστη φύση. Όπου και αν κοιτάξω στο Νομό Κοζάνης, μου αποκαλύπτεται μια φύση γεμάτη αντιθέσεις: εντυπωσιακά συμπλέγματα καταπράσινων βουνών και υψιπέδων μικρές κοιλάδες και εύφορες πεδιάδες, εκπληκτική εναλλαγή τοπίων και μικροκλιμάτων.

Εδώ ρέει ο Αλιάκμονας, πηγή ζωής από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα με τα ορμητικά νερά του. Χάρη στη δύναμή του δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, συνθέτοντας ένας ξεχωριστό τοπίο, με ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα. Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Ανακαλύπτω τις ομορφιές της λίμνης Πολυφύτου και εντυπωσιάζομαι από τις λιμναίες υποδομές στη Νεράιδα που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ναυταθλητικές εκδηλώσεις.

Ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης. Τα πλούσια δάση, οι ιδιόμορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού με τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθμες πηγές και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος καθώς και τα ορεινά καταφύγια συνθέτουν μία ολοκληρωμένη τουριστική επιλογή. Το όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο, με υψόμετρο 2.111μ., είναι από τα κυριότερα βουνά του Νομού Κοζάνης. Πετρώδες και γυμνό στην ανατολική και νότια πλευρά, διαθέτει στη δυτική πλευρά αρκετή βλάστηση, ιδιαίτερα στον οικισμό Νάματα αλλά και στο Σισάνι. Στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Καστοριάς ορθώνεται το όρος Βόιο που με τα εξαιρετικής ομορφιάς χωριά, τα περίφημα τοξωτά γεφύρια του και τα μυστηριακά δάση και αποτελεί ελκυστική πρόταση για τους φίλους της πεζοπορίας.

Εξερευνώ το εντυπωσιακό καστανόδασος στην Εορδαία. Θαυμάζω την ανέγγιχτη φύση στη Βλάστη, στο Βόιο και την τέχνη των σπουδαίων μαστόρων που ανέδειξε η περιοχή αυτή (Πεντάλοφος). Επισκέπτομαι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε μια πλαγιά του Μπούρινου μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο και εκπλήσσομαι από τους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς στα Καμβούνια, τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια.

Πες μου για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς!

Ο Νομός Κοζάνης, όπως και η υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία, υπήρξε χώρος μεγάλων γεωλογικών αλλαγών. Απολιθωμένοι κορμοί 20 εκατομμυρίων ετών έχουν βρεθεί στα Καστανοχώρια του Βοΐου, στο Σκαλοχώρι, στη Δαμασκηνιά και τη Μόρφη. Απολιθώματα σπονδυλωτών αυτής της περιόδου βρέθηκαν στην Κοζάνη, στο Τσοτύλι, στη Νεάπολη και στην πλούσια σε λιγνίτη λεκάνη της Πτολεμαΐδας.

Οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίζονται στην περιοχή ήδη από τη Παλαιολιθική Εποχή, όπως δείχνουν τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στη περιοχή της Σιάτιστας. Κατά τη Νεολιθική Εποχή δημιουργούνται πολλοί οικισμοί, όπως στην παραλίμνια περιοχή του Αλιάκμονα (Σέρβια, Βελβεντό, Ρύμνιο), στην Κίτρινη Λίμνη (Σαρί Γκιόλ), στην Εορδαία (Μαυροδένδρι, Ποντοκώμη), στο Βόιο και στην περιοχή της Κοζάνης.

Επισκέπτομαι την αρχαία Αιανή, την πρωτεύουσα της Ελίμειας, γενέτειρα της μητέρας του Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Αλεξάνδρου. Στην κλασική περίοδο καθώς και στα ελληνιστικά-ρωμαϊκά χρόνια αναπτύσσονται και άλλες πόλεις και μικρότερα χωριά στην Ελίμεια, στην Ορεστίδα και στην Εορδαία. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αυτών των εποχών είναι η αρχαία Αιανή, η αρχαία πόλη στον Πολύμυλο, οι μακεδονικοί τάφοι στη Σπηλιάκαι τους Πύργους Εορδαίας, η αρχαία πόλη στην Απιδέα, στη Ποντοκώμη και στον Περδίκκα. Σημαντικοί οικισμοί – κάστρα, τα οποία είναι προσιτά, βρίσκονται στη περιοχή του Βοΐου όσο και στη περιοχή της Εορδαίας.

Θα ήθελα να δω τον πολιτισμό της Κοζάνης!



Ξεδιπλώνοντας το παρελθόν του τόπου αυτού, αποκαλύπτονται μνημεία –αναρίθμητοι θησαυροί γνώσεων, ιστορίας και τέχνης– που είναι διάσπαρτα σ’ όλη την περιοχή: Το κάστρο των Σερβίων αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο επισκέψιμο αμυντικό μνημείο της Βυζαντινής εποχής στο Νομό Κοζάνης. Από αυτή τη περίοδο δεν λείπουν και τα λατρευτικά μνημεία, εκκλησίες και κάποια μοναστήρια, τα οποία βρίσκονται επίσης στο Βελβεντό, την Αιανή, στο Βόιο (Σισάνι) και στην Εορδαία (Πύργοι).

Η Κοζάνη, η Σιάτιστα και η Εράτυρα υπήρξαν κατά το 18ο αιώνα σημαντικά οικονομικά και καλλιτεχνικά κέντρα και διασώζουν σήμερα πολλά από τα αρχοντικά τους αλλά και αγροτικές κατοικίες αυτής της περιόδου. Αντίστοιχα αλλά σε μικρότερη κλίμακα κάνουν την εμφάνισή τους αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα στο Τσοτύλι, τη Βλάστη και τους Πύργους Εορδαίας. Στο δυτικό τμήμα του Βοΐου, συναντιούνται επίσης παραδοσιακοί οικισμοί, αρχιτεκτονικά σύνολα ή και μεμονωμένα κτίσματα όπως τα πετρόκτιστα γεφύρια.

Τι μου προσφέρει η φύση;

Η φύση παράγει μέσα στα σπλάχνα της τον κρόκο, το θαυματουργό φυτό μα και το μαύρο λιγνίτη στη λεκάνη Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, που ηλεκτροδοτεί την Ελλάδα.

Τυροκομικά, κρέατα και αλλαντικά, όσπρια και ζυμαρικά, κρασί και τσίπουρο, κρόκος, φρούτα, γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και τα «άγρια» γεννήματα της μακεδονικής γης, κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, μανιτάρια, κάστανα, φουντούκια και καρύδια θέλγουν τους λάτρεις των εξαιρετικών γεύσεων και καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό γευστικών αναζητήσεων.

Ξακουστό είναι σήμερα το ηλιαστό κρασί της Σιάτιστας, τα βρασμένα γλυκά ερυθρά κρασιά του Πελεκάνου. Το τσίπουρο προέρχεται από τη διπλή απόσταξη του μούστου και αρωματίζεται με γλυκάνισο. Η παράδοση απαιτεί κατά τη διάρκεια της απόσταξης οι άνδρες να μαζεύονται στα «καζάνια» και να διασκεδάζουν τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και δοκιμάζοντας τη νέα σοδειά.

Τι περιμένεις λοιπόν;




Link:http://www.pass2greece.gr/