ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΩΤΙΑ - ΒΑΡΑΝΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΑΪΔΑΡΟ

Διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι από το πρώτο ευρώ που δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ θα υπάρχουν τιμωρίες φυλάκισης. ΝΟΜΟΙ... ΝΟΜΟΙ... ΝΟΜΟΙ.

Λένε ότι όπου υπάρχουν πολλοί και μάλιστα σκληροί νόμοι, δεν υπάρχει αξιόλογη Κυβέρνηση. 

Πως αυτό? Είναι θέμα ψυχολογίας της μάζας. Ο Λαός δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση και σου λέει, να τις δίνω φόρους να τα κάνουν καταθέσεις και σπίτια στο εξωτερικό? Όχι με κλέβεις θα σε κλέψω. Άντε τώρα να χτίσεις φορολογική συνείδηση......

Θα μου πείτε αυτά συμβαίνουν στην Ζημπάμπουε, και συμπληρώνω και στη Νότια Βαλκανική γιατί Ελλάδα με τούτα που συμβαίνουν δεν μπορεί να είμαστε. 

Για μια ακόμη φορά προτείνουμε στους Κυβερνώντες και αυτοί θα πρέπει να το μεταφέρουν για έγκριση στην μαμά Ευρώπη και στον μπαμπά ΔΝΤ και να εισηγηθούν αλλαγή στον τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ
Προτείνουμε λοιπόν Κατάργηση του ΦΠΑ στο χονδρεμπόριο και πλήρη καταβολή αυτού από το Λιανεμπόριο . (Έτσι κι αλλιώς ο καταναλωτής επιβαρύνεται το σύνολο του ΦΠΑ). Το σχέδιο έχεις ως ακολούθως:

1) Επιχειρήσεις που πωλούν εμπορεύματα, προϊόντα, πάγια περιουσιακά στοιχεία ή παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες και γενικά για ότι δεν είναι απόλυτα δυνατός ο προσδιορισμός εάν αφορούν στοιχεία χονδρικής πώλησης,  να χαρακτηρίζονται πωλήσεις λιανικής και να επιβάλετε ΦΠΑ (πχ άνθη, δώρα, καύσιμα για τα ΙΧΕ, οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, κινητή τηλεφωνία κοκ)  
2) Κάθε άλλη περίπτωση προμήθειας πρώτων υλών κλπ αγορών αναγκαίων για την παραγωγή καθώς και αγορών έτοιμων προϊόντων και εμπορευμάτων από επιχειρήσεις με αποκλειστική διάθεση των εμπορευμάτων στη "χονδρική" πώληση, να απαλλάσσεται από τον καταλογισμό ΦΠΑ.
3) Για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής (πωλήσεις ή/και παροχής προς ιδιώτες) η καταβολή του ΦΠΑ θα γίνεται με βάση την ημερήσια είσπραξη των ηλεκτρονικά από τον τραπεζικό τους λογαριασμό(Ζ), καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την κίνηση του Ζ σε καθημερινή βάση μέσω TAXISNET και να καταθέτουν την είσπραξη των μετρητών της ημέρας στην τράπεζα εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας, ενώ οι επί πιστώσει κινήσεις μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα εκκαθαρίζονται με την πίστωση από τις τράπεζες όπου θα γίνεται και η παρακράτηση του αντίστοιχου αναλογούντος ποσού.

Είναι μάταιο 4 π.χ ελεγκτικές υπηρεσίες να «κηνυγούν» 4 επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην διαδρομή του εμπορέυματος από την παραγωγή ή την εισαγωγή μέχρι την τελική πώληση, αντί 4 ελεγκτές να «κηνυγούν» τον ένα λιανέμπορο που θα εισπράξει το συνολικό ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο προϊόν ή το εμπόρευμα, ποσό που τελικά καταβάλει ο καταναλωτής.

Εάν πάρουμε τώρα το γεγονός της σύμπραξης καταναλωτή με λιανοπωλητή και ο τελευταίος δεν κόψει απόδειξη με αποτέλεσμα να κάνει έκπτωση στον πελάτη το μισό ΦΠΑ π.χ. 11%  και να ιδιοποιηθεί αυτός το υπόλοιπο 12% από το κράτος, το τελευταίο θα χάσει 12% και τον αναλογουντα φόρο εισοδήματος .

Στην σημερινή περίπτωση εάν γίνει η ίδια πράξη το κράτος όχι μόνο δεν θα εισπράξει αλλά θα κληθεί να συμψηφίσει το ΦΠΑ χονδρικής, το οποίο πολλές επιχειρήσει το καλύπτουν με παλστά τιμολόγια και δεν το αποδίδουν. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειώ  είναι να χάνει το κράτος συνολικά 30% πλέον του φόρου εισοδήματος (12% που παρακράτησε ο λαινοπωλητής και (23%χ80%)=18% επί της τελικής πώλησης ως ΦΠΑ αγορών το οποίο ο λιανοπωλητής θα συμψηφίσει με ΦΠΑ Πωλήσεων για τις οποίες έκοψε απόδειξη.

Αυτά με πολύ λίγα λόγια.
   
Με τη μέθοδο που προτείνω οι εισπράξεις του ΦΠΑ θα αυξηθούν σχεδόν στο επίπεδο της πραγματικότητας και οι επιχειρήσεις χονδρικής δεν θα επιβαρύνουν την ρευστότητά τους με το μεταβιβαζόμενο ΦΠΑ (το οποίο σήμερα εισπράττουν μετά τρεις ή έξι ή δέκα μήνες) και θα αναπνεύσουν οικονομικά. Δεν θα υπάρχει επίσης λόγος μη απόδοσης ούτε οικονομική δυσπραγία καθώς το σύνολο του ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα σε ημερήσια κατάσταση κάτι που δεν θα φαίνεται στη "τσέπη" που επιχειρηματία.  
Εάν αυτό επιτευχθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Τομέα Φορολογίας, Τελωνείων και Καταπολέμησης του οικονομικού Εγκλήματος θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των  επιχειρήσεων χονδρικής για τυχόν απόκρυψη φορολογητέας ύλης, ενώ προς τις επιχειρήσεις λιανικής για παράνομες πωλήσεις εκτός συστήματος ή ηλεκτρονική προσπάθεια μη απόδοσης του εισπραχθέντος ΦΠΑ κ.ο.κ.
Η εξάλειψη μέρους της φοροδιαφυγής θα δώσει μια νέα δύναμη στο κράτος για κοινωνικές παροχές στη παιδεία, στην περίθαλψη, στη στέγη και λιγότερο δανεισμό. Σήμερα αναφέρουν για έλλειμμα 12-15% επί του ΑΕΠ όταν η φοροδιαφυγή μαζί με την εισφοροδιαφυγή και τη παραοικονομία αγγίζουν το 35% αυτού.
Το μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί τους επαγγελματίες στην μη απόδοση του ΦΠΑ είναι το γεγονός ότι είτε δεν έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ είτε τον έχουν εισπράξει και τα χρήματα τα έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς δραστηριότητας της επιχείρησής τους.
Η άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις ημερήσιες εισπράξεις  (Ζ) θα γίνεται τη στιγμή που ο φορολογούμενος έχει πραγματικά τα χρήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να δυσανασχετήσει με την παρακράτηση, ξέχωρα που δεν θα προλάβει να σκεφτεί τρόπους φοροδιαφυγής.

Κάθε πρόβλημα για να λυθεί το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι θέληση. Χωρίς αυτή όλα φαίνονται βουνό απροσπέλαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου