ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Ένα όνειρο για τις Εκλογές και τη Λευκή Ψήφο

Φίλες και Φίλοι Καλή Χρονιά.

Δεν ξέρω εάν πιστεύετε στα όνειρα γιατί θα σας πω ένα όνειρο που είδα τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ήμασταν λέει το 2021 και γιορτάζαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Δεν ξέρω πως αλλά είχαν αλλάξει τα πράγματα και η νοοτροπία του Ελληνικού Λαού και η τότε Κυβέρνηση είχε κατορθώσει και περάσει έναν εκλογικό νόμο με απλή αναλογική ανά εκλογική περιφέρεια και το κυριώτερο. είχε περάσει τη πιο κάτω ριζοσπαστικη διάταξη που μπορεί να υπάρξει σε Δημοκρατια. Είχε δώσει πραγματικη ακξία στη ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟ με την ουσιαστική αναγνώρισή της.

Ο νόμος έλεγε ότι καθιερώνεται η Λευκή Ψήφος ως ψήφος διαμαρτυρίας με την οποία ο ψηφοφόρος δηλώνει ότι δεν αποδέχεται κανέναν από τους υποψήφιους της εκλογικής του περιφέρειας. 

Θυμάμαι ότι έλεγε ότι εάν σε οποιαδήποτε «εκλογική περιφέρεια» οι Λευκές ψήφοι είναι πρώτες στην προτίμηση των ψηφοφόρων, δεν εκλέγεται κανείς από τους υποψηφίους. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται τοπικά μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα με δυνατότητα ύπαρξης και νέων υποψηφίων σε αντικατάσταση των αποτυχόντων ή επιθυμούντων να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Με αυτό τον τρόπο είχαν πετύχει να καταργηθεί ουσιαστικά ο «πολιτικός εκβιασμός» της αναγκαστικής επιλογής μεταξύ των υπαρχόντων πολιτικών προτάσεων ενώ δεν υπήρχε πλέον και λόγος  και αιτιολογία για αποχή από το εκλογικό δικαίωμα. Μάλιστα στο όνειρο μου είδα και το άρθρο Άρθρο 51 παράγραφος 5 του Συντάγματος τροποποιημένο. Έλεγε ότι «Η μη άσκηση από τον ψηφοφόρο του εκλογικού δικαιώματος που του δίνει το παρών Σύνταγμα προσδίδει εν λευκώ σε τρίτους το δικαίωμα για άσκηση εξουσίας επ’ αυτού και επί των συμπολιτών του, υπονομεύοντας ευθέως την απόφαση κάθε ενεργού ψηφοφόρου για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, το οποίο υφίσταται και ως λειτούργημα για την αποτελεσματικότητα της όλης εκλογικής διαδικασίας, απαραίτητης για την προάσπιση τόσο των θεσμών και λειτουργιών της Πολιτείας όσο και για το σύνολο των δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού.» 

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς και για το πως θα είμαστε το 2021. Πάντως εμένα μου άρεσε και δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο όνειρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου