ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Συνέντευξη με την , Βουλευτή της Ν.Δ Θεσσαλονίκης , κα Έλενα Ράπτη.

"ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ". To No 1 Αρθρογραφικό Blog !!! Είμαστε ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ-ΕΓΚΥΡΟΙ ασκούμε ΑΙΧΜΗΡΗ και ΚΑΥΣΤΙΚΗ καλοπροαίρετη κριτική !!! Δύναμη μας;;;;Εσείς !!!
Χρήστος Φραντζανάς .

Η συζήτηση – συνέντευξη έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους απολαμβάνοντας τον καφέ μας   , κατά την διάρκεια ενός σύντομου σχετικά διαλείμματος , λόγω των πολλών της υποχρεώσεων , και τον ήλιο να φωτίζει τον ουρανό αλλά και την διάθεση μας .Κύριο θέμα;;;;;; Η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει και την δική της πόρτα !!!!!
 
<< Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει μείνει ανεπηρέαστος από την κρίση. Απλά ο καθένας τη βιώνει με διαφορετική ένταση. Νομίζω όμως πως οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει, η σιγουριά έχει δώσει τη θέση της στην αβεβαιότητα .Η ψυχολογία όλων είναι αρνητική και δυστυχώς η πολιτική όπως ασκείται από την κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις που θα δημιουργήσουν μια αισιοδοξία.>>
 
Έχετε δει άτομα να ανασύρουν αντικείμενα και τρόφιμα από τους κάδους απορριμμάτων;
          <<Είναι μια τραγική εικόνα που κανένας δεν πίστευε πως κάποτε θα δούμε στην Ελλάδα. Και μάλιστα είναι πλέον καθημερινή. Έχω πει πολλές φορές πως η αξιοπρεπής επιβίωση όλων των συμπολιτών μας είναι η πιο κρίσιμη διάσταση του σημερινού προβλήματος. Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ήδη σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα δίχτυ κοινωνικής βοήθειας και προστασίας για όλους τους πολίτες. >>
 
  ΣΠΟΥΔΕΣ
Με σπουδές στην ψυχολογία , μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων , διψά για μάθηση και φέτος  ολοκληρώνει τις σπουδές τις  στον Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου .
 
<< Είναι πραγματικά μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια γνώσης σε ένα αντικείμενο σπουδών που σου αποκαλύπτει τον ιστορικό πλούτο της Ελλάδας ,μας λέει και συμπληρώνει ότι ανέκαθεν λάτρευε το διάβασμα και την μελέτη !!!
 
Όσοι τη γνωρίζουν καλά…..Ξέρουν πως η Έλενα  υπήρξε  δραστήρια από τα μαθητικά της  χρόνια, όπου συμμετείχε σε δεκαπενταμελή συμβούλια αλλά και σε άλλες σχολικές πρωτοβουλίες.
Αλήθεια , πως προέκυψε η ενασχόληση με την πολιτική την ρωτάμε;;;;
 
<< Ενεργά με τα κοινά ασχολήθηκα αρχικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης  και στη συνέχεια, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη  των Θεσσαλονικέων , «πέρασα»»  στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δε συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν  , πως οι γυναίκες είναι το………… αδύναμο φύλο και πως η πολιτική είναι σκληρό σπορ γι αυτές !!!!!!
<< Δεν νομίζω πως ισχύει πλέον αυτή η άποψη. Η σημερινή γυναίκα είναι πολύ δυναμική και ανεξάρτητη, κινείται με άνεση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ζωής και ανταποκρίνεται με επιδεξιότητα στον πολλαπλό της ρόλο. Η πολιτική δεν είναι το πεδίο που αποδεικνύει τη δύναμη της !!!! Υπάρχουν συνθήκες της ζωής πολύ πιο σκληρές στις οποίες επιβιώνει με καθημερινό αγώνα και πολύ αξιοπρέπεια.>>
 
 
Για την  Έλενα Ράπτη ,τη γυναίκα , τη βουλευτή ,τον άνθρωπο , η φράση ….ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της !!!! 
 
<< Αποτελεί πραγματικά μια πολυτέλεια για όλους. Ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που χρειάζεται να καταβάλει κάποιος πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτύχει αυτά που κάποτε θεωρούνταν αυτονόητα.>>
 
Η ώρα κυλά ευχάριστα και η συζήτηση – συνέντευξη με την Έλενα , κυλά ευχάριστα !!!!!!Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί κι αυτές που σταματούν για να την καλησπερίσουν και να την συγχαρούν !!!! Απλή και χαμογελαστή ανταποκρίνεται και τους ευχαριστεί για τα καλά τους λόγια !!!!!!!!!!
Αδιαμφισβήτητα η κα Ράπτη  διαθέτει μια σπάνια εξωτερική ομορφιά αλλά κι εσωτερική .Οι στιλιστικές επιλογές της απλές χωρίς να προκαλεί αρνητικά σχόλια με τις εμφανίσεις της εντός κι εκτός Κοινοβουλίου !!!!!! Θεωρεί πρόσκαιρο πλεονέκτημα την εξωτερική εμφάνιση και μας απαντά ευθέως στο ερώτημα αν η εμφάνιση παίζει ρόλο για τους ψηφοφόρους .
 
<<Σήμερα που όλοι κρίνονται για το έργο, την προσφορά και το πολιτικό τους ήθος, η εξωτερική εμφάνιση δεν απασχολεί τους πολίτες. Άλλες αξίες αποτελούν το μέτρο της κρίσης. Η ουσία της πολιτικής, το αποτέλεσμα, η συμπεριφορά. Σήμερα επηρεάζει το χρήσιμο πολύ περισσότερο από το όμορφο. >>
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
 
Δραστηριοποιείται  σε συλλόγους κι εθελοντικές οργανώσεις. Παράλληλα με μια ομάδα φίλων ίδρυσε πριν λίγα χρόνια την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη», η οποία μάλιστα επιτελεί σημαντικό έργο σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς !!!!
 
<<Ασχολούμαστε  με μια σειρά κοινωνικών θεμάτων και δίνουμε όλη μας την ψυχή !!!! Η Δωρεά Οργάνων και οι Μεταμοσχεύσεις, η Παράνομη Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων, η Νεανική Παραβατικότητα, οι Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο, το Περιβάλλον, το Αλτσχάιμερ, η Ενδοοικογενειακή Βία, οι Μονογονεϊκές Οικογένειες κ.α. Ήδη έχουμε οργανώσει  εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ομιλίες, έρευνες κοινού, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές αποστολές, ημερίδες ενημέρωσης σε σχολεία και ιδρύματα σε συνεργασία με την Εκκλησία, με οργανώσεις και με φορείς>>
 
Μάλιστα  μέσα από την  « Αγάπη », με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αφυπνίζει , ενημερώνει και δίνει βροντερό παρόν ,  μέσα από διάφορες εκδηλώσεις , τόσο για την οικολογία όσο για την τεχνολογία κι όχι μόνο !!!!!!!!!!!
 
<< Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ενόψει της εορτής του Πάσχα θα διανείμουμε τρόφιμα σε άπορες οικογένειες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Μάιο διοργανώνουμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Διαδίκτυο και θα μοιράσουμε mouse pads παροτρύνοντας τους πολίτες να προστατευθούν από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον Ιούνιο έχουμε προγραμματίσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της οποίας θα μοιράσουμε σε γειτονιές γλαστράκια με βασιλικό, ως μια συμβολική κίνηση για την αξία του πρασίνου στη ζωή μας.>>
 
Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόσφατα σας όρισε Γραμματέα Εθελοντισμού και των  Μ.Κ.Ο. Ποιες εκδηλώσεις κάνατε και ποιες προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα στη γραμματεία εθελοντισμού και Μ.Κ.Ο; Την ρωτήσαμε κι εδώ η συζήτηση έχει περάσει σε καθαρά πολιτικό επίπεδο!!!!!!!!!!
 
<<Στο μικρό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μου στη  Γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ εκστρατεία ενημέρωσης για τις Μονογονεϊκές Οικογένειες, Αναδάσωση σε 10 πόλεις της χώρας και εκδήλωση για τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις με την παρουσία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. 
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 η Γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ πραγματοποίησε σε γειτονιές σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, προβάλλοντας το έργο και τη δράση εθελοντικών συλλόγων και εθελοντικών σωματείων για τη Νέα Γενιά, την Υγεία και Πρόνοια, την Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη, την Προστασία Περιβάλλοντος και των Ζώων, τα Παιδιά και την Οικογένεια.
Παράλληλα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζει κοινή δράση τη Μ. Εβδομάδα με το Σύλλογο Συνδρόμου Down και το Μάιο ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού. >>
 
 Πρόσφατα με πρωτοβουλία σας κατατέθηκε ένα νέο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις. Πιστεύετε πως μπορεί να αυξηθεί η δωρεά μοσχευμάτων;
          <<Θεώρησα πως οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να αλλάξει το πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και για αυτόν το λόγο πρότεινα στον Υπουργό Υγείας μια σειρά αλλαγών. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας στη μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων και αυτό διασφαλίζεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου. Παράλληλα το κύριο ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρητών οργάνων και είμαι αισιόδοξη πως θα το πετύχουμε μέσα από μια σειρά χρήσιμων ρυθμίσεων. >>
<<Βεβαίως είναι απόλυτα αναγκαίο, κάποιες διατάξεις, όπως η εικαζόμενη συναίνεση, να εξηγηθούν επαρκώς στους πολίτες και να αποκτήσουν ένα ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία. Για αυτό και θεωρώ πως ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να οργανωθεί μια μεγάλη και διαρκής εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.>>
 
 Ποια είναι η γνώμη σας για τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία; Τη ρωτήσαμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κι εδώ δε δίστασε να απαντήσει άμεσα, και με την αγάπη που τρέφει  ,μεταξύ των άλλων , και για την για την παιδεία !!!!!!
<<Υπάρχουν νέες ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παιδείας. Η εισαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας είναι μια χρήσιμη εκπαιδευτική διαδικασία. Η μείωση των μαθημάτων είναι επίσης αναγκαία. Εκεί όμως σχεδόν εξαντλείται η δέσμη των προτάσεων του υπουργείου, οι οποίες όπως θα περίμενε κάποιος θα έπρεπε να συνοδεύονται από έναν ανάλογο σχεδιασμό για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Αυτό δεν έγινε. >>  και συμπλήρωσε
   << Πρόκειται κατά την εκτίμησή μου για μια αποσπασματική μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα η κυρία υπουργός ενδεικτικά ανέφερε πως δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και πως θα υπάρχουν εξετάσεις με τις οποίες θα διαπιστώνεται η συγκρότηση και η κλίση του μαθητή. Όσο ενδιαφέρουσα και αν ακούγεται αυτή η άποψη δεν εισάγει στην πράξη το στοιχείο της υποκειμενικότητας στην κρίση και τη βαθμολόγηση; Επίσης, η σκέψη να μετράει η βαθμολογία της Α΄ Λυκείου στην τελική βαθμολογία για εισαγωγή στα ΑΕΙ, δεν είναι προφανές πως αυξάνει την ανάγκη επίτευξης υψηλών βαθμών από νωρίς και άρα και τη χρήση των φροντιστηρίων, κάτι που θα όφειλε να αποφευχθεί στο νέο σύστημα; Νομίζω πως είναι αυτονόητο πως σύστημα εκπαίδευσης και σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα πρέπει να έχουν μια άμεση σχέση. Οπότε απομένει να δούμε τις συνολικές ρυθμίσεις και στα δύο επίπεδα και για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για τις αλλαγές που επιχειρούνται>>.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με ευχές κι ευχαριστίες για τη …φιλοξενία μας  , κι από την πλευρά μας ,επειδή σπάνια , κι επιλεκτικά δίνει συνεντεύξεις, την αποχαιρετήσαμε με μια ευχή ….Να συνεχίσει με την ίδια μαχητικότητα που την διακρίνει!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου