ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Φ.Π.Α

"ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ". To No 1 Αρθρογραφικό Blog !!! Είμαστε ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ-ΕΓΚΥΡΟΙ ασκούμε ΑΙΧΜΗΡΗ και ΚΑΥΣΤΙΚΗ καλοπροαίρετη κριτική !!! Δύναμη μας;;;;Εσείς !!!
Χρήστος Φραντζανάς.


του Γιάννη Αλήθεια

Φίλες και Φίλοι,

Το κράτος και κάθε κράτος ενώ μπορεί δεν θέλει να βρίσκει λύσεις. Αυτό το κάνει για να μπορεί να εκβιάζει συνειδήσεις και να καθυποτάσσει τους πολίτες. Η έννοια του "τρόμου" πάντα ήταν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στα χέρια κάθε εξουσιαστή, έτσι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό.

Το  φορολογικό νομοσχέδιο - τιμωρός, επάνω στους επαγγελματίες που εισπράττουν και δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, ιδίως δε τον Φ.Π.Α. Η Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία προτείνει την κατάργηση του Φ.Π.Α στις χονδρικές πωλήσεις και στην παροχή υπηρεσιών προς επαγγελματίες καθώς αυτοί μέχρι σήμερα την αφαιρούσαν από το Φ.Π.Α που εισέπρατταν. Με αυτή την επιλογή το σύνολο του Φ.Π.Α επί των λιανικών πωλήσεων και της παροχής υπηρεσιών προς ιδιώτες θα είναι και το σύνολό που θα μπορεί να απαιτήσει άμεσσα το Ελληνικό Δημόσιο προς είσπραξη.  

Με αυτή την πρόταση τι κερδίζει το Δημόσιο ταμείο και η Ελληνική Οικονομία.
1) Φεύγει ο βρόγχος της απόδωσης χρημάτων που δεν έχουν εισπραχθεί (Λόγω μεταχρονολογιμένων επιταγών διάρκειας μεγαλύτερης της ημερομηνίας απόδωσης του ΦΠΑ) και υπάρχει λόγος ανάπτυξης και μικρότερο χρηματοοικονομικό κόστος.
2) Δεν υπάρχουν λόγοι για δημιουργία πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων ο λόγος της ύπαρξης των οποίων περιορίζεται μόνο στο μέρος προσδιορισμού του εισοδήματος και της φορολογίας του, γεγονός που είναι πιο εύκολα ελεγχόμενο από τον Φ.Π.Α.  
3) Με βάση του ότι πωλήσεις λιανικής άνω των 1500 ευρώ θα διακινούνται μέσω τραπεζών και για το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις στο σύνολό τους είναι είτε μέσω πιστωτικής κάρτας ή με επιταγή προσωπική ή τραπεζική ή μετρητά θα μπορεί ο έμπορος λιανικής ή ο παρέχων υπηρεσίες σε ιδιώτες να καταθέτει το σύνολο του Ζ σε καθημερινή βάση και των εισπράξεων από ΑΠΥ, σε τράπεζα της αρεσκείας του όπου και σε εβδομαδιαία βάση θα γίνεται η παρακράτηση και απόδωση του ΦΠΑ από τις τράπεζες προς το Δημόσιο καθώς και απόδωση των υπολοίπων χρημάτων στο διακιούχο έμπορο ή παρέχοντα υπηρεσίες. Αυτές οι καταβολές θα είναι έναντι του συνόλου του ΦΠΑ που θα υποβάλλεται όπως ισχύει σήμερα καθώς δεν θα υπάρχουν πιστωτικά υπόλοιπα.
4) Είναι μάταιο 4 π.χ ελεγκτικές υπηρεσίες να «κηνυγούν» 4 επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην διαδρομή του εμπορέυματος από την παραγωγή ή την εισαγωγή μέχρι την τελική πώληση, αντί 4 ελεγκτές να «κηνυγούν» τον ένα λιανέμπορο που θα εισπράξει το συνολικό ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο προϊόν ή το εμπόρευμα, ποσό που τελικά καταβάλει ο καταναλωτής.

Επειδή όμως η γη δεν κατοικείται από αγγέλους ας πάρουμε το γεγονός της σύμπραξης καταναλωτή με λιανοπωλητή όπου ο τελευταίος δεν κόβει απόδειξη για να του κάνει πχ έκπτωση το μισό ΦΠΑ π.χ. 11%  και να ιδιοποιηθεί αυτός το υπόλοιπο 12% από το κράτος. Από αυτή την παράνομη πράξη το κράτος θα χάσει 12% ΦΠΑ και περί το 10% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Στη χειρότερη περίπτωση θα καρπωθεί 23% ΦΠΑ και 20% φόρο εισοδήματος. Με λίγα λόγια το δημόσιο δεν θα πάρει τίποτε, εκτός εάν τον ελέγχει στενά.

Στην σημερινή περίπτωση εάν γίνει η ίδια πράξη το κράτος όχι μόνο δεν θα εισπράξει αλλά θα κληθεί να συμψηφίσει το ΦΠΑ χονδρικής, το οποίο πολλές επιχειρήσεις το καλύπτουν με παλστά τιμολόγια και έτσι δεν το αποδίδουν ενώ οι εξαγωγικές τον εισπράττουν πίσω. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών  είναι να χάνει το κράτος όχι μόνο να μην εισπράττει αλλά και να πληρώνει (μέσω πιστωτικών υπολοίπων) πάνω από 20% του τζίρου της λιανικής, ήτοι 42-62% χασούρα.

Αυτά με πολύ λίγα λόγια.
   
Με τη μέθοδο που η Ελεύθερη Ελληνική Πολιτεία προτείνει, οι εισπράξεις του ΦΠΑ θα αυξηθούν σχεδόν στο επίπεδο της πραγματικότητας και οι επιχειρήσεις χονδρικής δεν θα επιβαρύνουν την ρευστότητά τους με το μεταβιβαζόμενο ΦΠΑ (το οποίο σήμερα εισπράττουν μετά τρεις ή έξι ή δέκα μήνες) και θα αναπνεύσουν οικονομικά.

Εάν αυτό επιτευχθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Τομέα Φορολογίας, Τελωνείων και Καταπολέμησης του οικονομικού Εγκλήματος θα επικεντρωθεί στον έλεγχο των  επιχειρήσεων χονδρικής για τυχόν απόκρυψη φορολογητέας ύλης καθώς και προς τις επιχειρήσεις λιανικής για παράνομες πωλήσεις εκτός συστήματος ή ηλεκτρονική προσπάθεια μη απόδοσης του εισπραχθέντος ΦΠΑ κ.ο.κ.

Η εξάλειψη μέρους της φοροδιαφυγής θα δώσει μια νέα δύναμη στο κράτος για κοινωνικές παροχές στη παιδεία, στην περίθαλψη, στη στέγη και λιγότερο δανεισμό. Σήμερα αναφέρεται ότι το έλλειμμα επί του ΑΕΠ είναι της τάξεως 12-15% επί του ΑΕΠ όταν η φοροδιαφυγή μαζί με την εισφοροδιαφυγή και τη παραοικονομία αγγίζουν το 35% αυτού.

Όσοι ασχολούνται με την πραγματικότητα γνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί τους περισσότερους επαγγελματίες στην μη απόδοση του ΦΠΑ είναι το γεγονός ότι είτε δεν έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ (βλέπε δήμους, νοσοκομεία και άλλα πρόσωπα δημοσίου δικαίου), είτε τον έχουν εισπράξει και τα χρήματα τα έχουν χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς δραστηριότητας της επιχείρησής τους άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλες φορέ αδιακιολόγητα. Γενικά όταν έχεις χρήματα στη τσέπη σου σπάνια σκέφτεσαι να τα χωρήσεις, το αφήνεις στο μέλλον όπου συνήθως τη στιγμή εκείνη δεν έχεις ούτε τα μισά και αρχίζεις να σκέφτεσαι παράνομα.

Φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου. Μιά έννοια που δεν λαμβάνεται υπόψη από κανένα κράτος. Η άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ από τις ημερήσιες εισπράξεις  (Ζ) θα γίνεται τη στιγμή που ο φορολογούμενος έχει πραγματικά τα χρήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να δυσανασχετήσει με την παρακράτηση, ξέχωρα που δεν θα προλάβει να σκεφτεί τρόπους φοροδιαφυγής.

Τρόπος υπάρχει, από πολιτική βούληση και θάρρος πάσχουμε.
www.john- truth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου