ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΩΝ !!!

"ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ". To No 1 Αρθρογραφικό Blog !!! Είμαστε ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ-ΕΓΚΥΡΟΙ ασκούμε ΑΙΧΜΗΡΗ και ΚΑΥΣΤΙΚΗ καλοπροαίρετη κριτική !!! Δύναμη μας;;;;Εσείς !!!
Χρήστος Φραντζανάς.


Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ,αφορούσε  επενδύσεις τμήματος των αποθεματικών ορισμένων ελληνικών ταμείων επικουρικών συντάξεων , σε πολύπλοκα επενδυτικά προγράμματα !!!
Συνολικά στο διάστημα 2005-2007 που διερεύνησε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, 8 δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικα ταμεία.
 Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με ένα μόνο από αυτά, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ.Τα υπόλοιπα τα πήρε το ποτάμι;;;;;;;;;;;;;;Και γιατί όπως και στο σκάναδαλο Βατοπεδίου ,κανείς δεν είναι στη φυλακή;;;;;;;;;;;
 

Η υπόθεση του "δομημένου ομολόγου" των 280 εκατομμυρίων

Στις 22 Φεβρουαρίου 2007 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 12-ετούς διάρκειας αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στην αγγλική North Asset Management (NAM) του Γιώργου Παπαμαρκάκη, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεεία και τα οποία είναι τα παρακάτω !!!!!!
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ)
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ)
  • Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ)
Με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ψηφίστηκε στις 10 Ιουλίου 2007 ο νόμος 3586/07 "Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης".
Στις 31 Αυγούστου 2007 η JP Morgan ξαναγόρασε το ομόλογο από τα 4 ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό καταβλήθηκε στα 4 ταμεία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.067.762,48 ευρώ.
Στις 3 Μαρτίου 2010 συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν οι τρεις μέτοχοι της Ακρόπολις (Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής Πρινιωτάκης και Θοδωρής Πρινιωτάκης) με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Αρχικά είχε συλληφθεί και ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, υπεύθυνος της North Asset Management, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Μαΐου 2010 με χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.
Στην εταιρεία επιβλήθηκε από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ  με αφορμή εικονικές συναλλαγές κατά την πώληση 20 ομολόγων σταθερού επιτοκίου συνολικής αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΤΕΑΔΥ στο διάστημα 2005-2006. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για την πώληση των 20 ομολόγων εκτελέστηκαν περισσότερες από 300 συναλλαγές, αυξάνοντας το συνολικό τζίρο από τα 180 εκατομμύρια στα 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Η εξόφληση του προστίμου ακόμη εκκρεμεί.
Οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν ή εικάζονται στην υπόθεση είναι οι εξής:
  • Η αγορά αυτών των δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αντίθετη με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 155492/2002, η οποία απαιτεί τα αποθεματικά των ταμείων να επενδύονται σε προϊόντα που αποτιμώνται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ)
  • Τα δομημένα ομόλογα πωλήθηκαν υπερτιμολογημένα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ενώ τυπικά κατά την έκδοσή τους πωλούνται σε τιμές κατώτερες της "ονομαστικής" τους αξίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση πωλήθηκαν στο άρτιο της αξίας αυτής. Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και την τιμή αγοράς των ομολόγων ήταν οι προμήθειες των μεσαζόντων τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών.
  • Υποψίες διακίνησης "μαύρου" χρήματος σε προέδρους ασφαλιστικών ταμείων. Οι υποψίες αυτές βασίζονται στις καταθέσεις των Σ. Πρινιωτάκη και Γ. Αποστολίδη, μα ακόμη αυτό δεν έχει αποδειχτεί. Οι υποψίες αυτές ενισχύονται από τα εμβάσματα μεταξύ της North Asset Management και της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής.
Το Σεπτέμβριο 2007 ο τότε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Γιώργος Ζορμπάς ύστερα από προανακριτικές πράξεις συνέταξε πόρισμα που απέστηλε στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά για να το ελέγξει και να το μεταβιβάσει στην επιτροπή διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Ο κος Σανιδάς έκρινε το πόρισμα μη σύννομο καθώς έφερε την υπογραφή αποκλειστικά του κου Ζορμπά, ενώ θα έπρεπε να φέρει τις υπογραφές όλων των μελών της Αρχής. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής έκρινε έγκυρο το πόρισμα Ζορμπά 2007 !!!!!!!!!!!!!!
Στις 22 Ιουνίου 2010 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε αρχικά ο Ντίνος Ρόβλιας, ενώ λόγω της υπουργοποίησής του από τις 9 Σεπτεμβρίου 2010 τον αντικατέστησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από την εξεταστική επιτροπή.
Μπροστά στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσαν οι εξής μάρτυρες:
  • στις 20 Ιουλίου 2010 ο Γιώργος Ζορμπάς, πρώην εισαγγελέας
  • στις 27 Ιουλίου 2010 ο Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ο Χρήστος Ντζιούνης, διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  • στις 29 Ιουλίου 2010 ο Σπύρος Παπανικολάου, πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)
  • στις 24 Αυγούστου 2010 ο Γιώργος Σανιδάς, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
  • στις 31 Αυγούστου 2010 ο Νίκος Τραυλός, καθηγητής πανεπιστημίου, καθώς και οι Φραγκίσκος Δασύρας και Κωνσταντίνος Τσιβεριώτης, πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΔΔΗΧ
  • στις 1 Σεπτεμβρίου 2010 ο Ελευθέριος Φούκας, πρώην γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού και η Παναγιώτα Σπυρουλοπούλου, πρώην διευθύντρια Δημοσίου Χρέους της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού
  • στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρωγής Αστυνομικών
  • στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ
  • στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 ο , πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ,  Νίκος Γκαργκάνας
  • στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 ο Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην αντιπρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ
  • στις 6 Οκτωβρίου 2010 ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης
  • στις 12 Οκτωβρίου 2010 ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, υπεύθυνος της North Asset Management και ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας
  • στις 14 Οκτωβρίου 2010 ο Θόδωρος Πρινιωτάκης της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, ο Γιώργος Κουρής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ο Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός Απασχόλησης
  • στις 19 Οκτωβρίου 2010 ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος
  • στις 20 Οκτωβρίου 2010 ο Γιώργος Αλογοσκούφης, πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών
  • στις 21 Οκτωβρίου 2010 ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρώην υπουργός Απασχόλησηςκαι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην υπουργός Άμυνας
  • στις 25 Οκτωβρίου 2010 ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης και ο Γιώργος Αποστολίδης, καθώς και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης
  • στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο Βασίλης Μαγγίνας, πρώην υπουργός Απασχόλησης και ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, γενικός διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων στην Εθνική Τράπεζα
  • στις 2 Νοεμβρίου 2010 ο Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ και ο Δημήτρης Μυρογιάννης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ !!!

Την 1η Δεκεμβρίου 2010 η εξεταστική επιτροπή εξέδωσε το πόρισμά της, με το οποίο καταλογίζει ευθύνες στους:
  • Γιώργος Κουρής, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών
  • Δημοσθένης Μαμμωνάς, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας
  • Πέτρος Δούκας, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών
  • Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην Υπουργός Εργασίας
  • Γιώργος Αλογοσκούφης, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
  • Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην Υπουργός Άμυνας
Ευθύνες επιρρίπτονται επίσης την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον πρόεδρό της Αλέξανδρο Πιλάβιο, καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για τους Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρο Δούκα είχε προταθεί , η παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή,  για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
ΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΊ 1 ΕΥΡΩ, ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ .ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ;;;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου